Cecilia lämnar Erikshjälpen efter åtta år som ordförande

CECILIA GÅR VIDARE. Anna Lönn Lundbäck blir ny styrelseordförande för barnrättsorganisationen Erikshjälpen. Hon har en gedigen ledarerfarenhet, med en bakgrund som direktor för Göteborgs Räddningsmission och regionchef för Hyresgästföreningen. Anna Lönn Lundbäck är i dagsläget regionchef för Sveriges Byggindustrier Väst.

Beslutet om att utse Anna Lönn Lundbäck till ny ordförande fattades av Erikshjälpens styrelse under torsdagen den 24 maj.

– Det är en sådan glädje att få överlämna ordförandeklubban till Anna! Med sin energi, sin gedigna erfarenhet, sin skarpa analys och sitt stora hjärta kommer hon att få betyda mycket för Erikshjälpen, säger Cecilia Hjorth Attefall som nu lämnar styrelsen efter tio år, varav drygt åtta år som ordförande.

Under Cecilia Hjorth Attefalls år som ordförande har Erikshjälpen präglats av stark tillväxt och hög förändringstakt.

– Jag har fått vara med om en fantastisk resa tillsammans med Erikshjälpen. Jag känner stor tacksamhet över att organisationen i dag står väl rustad för att fortsätta det viktiga arbetet med att ge liv åt barns drömmar, säger Cecilia Hjorth Attefall.

Hon betonar att organisationen just nu befinner sig i ett gynnsamt läge för stafettväxling på ordförandeposten. Ett antal större processer är avslutade, både vad gäller idéutveckling och praktiska frågor, och ett läge av stabilitet bjuder på goda möjligheter att ta avstamp inför nästa fas i Erikshjälpens utveckling.

– Det är med stor ödmjukhet och glädje jag tillträder som ny styrelseordförande. Erikshjälpen arbetar med det viktigaste av viktiga, barns rättigheter. Att få fortsätta det arbetet ihop med alla medarbetare, ideella krafter, gåvogivare och andra intressenter är en förmån och ett stort ansvar, säger Anna Lönn Lundbäck.

Anna har sedan 2016 varit ledamot i stiftelsen Erikshjälpens styrelse och har även tidigare varit ledamot i styrelsen för Erikshjälpen Second Hand, vilket gör att hon känner den verksamheten väl. Stiftelsen Erikshjälpen, med fokus på barns rättigheter, och Erikshjälpen Second Hand jobbar tätt tillsammans och har en sammanlagd omsättning på 440 miljoner kronor. Erikshjälpen har ett omfattande arbete i 18 länder, inklusive ett växande socialt arbete i Sverige, insamlings- och eventverksamhet och ambitionen att mobilisera engagemang och opinion för att bryta barns utsatthet. Med Erikshjälpen Second Hands 63 butiker ingår Erikshjälpen i ett viktigt nätverk med socialt engagerade församlingar och föreningar. Stiftelsens ordförande har en övergripande nyckelroll i allt detta.

– Erikshjälpen är en tung spelare på många sätt då vi har omfattande verksamhet både i Sverige och internationellt. Vi ska fortsätta växa för att kunna göra mer för fler och vi ska göra det med kvalitet och starkt förankrade i vår värdegrund, säger Anna Lönn Lundbäck.

Anna Lönn Lundbäck tillträder sin nya roll direkt efter torsdagens styrelsesammanträde. Cecilia Hjorth Attefall lämnar styrelsen helt och kommer framöver att fokusera på sina kommunpolitiska åtaganden i Jönköping och på arbetet i det konsultföretag, Solidus AB, hon driver tillsammans med sin make.

– Cecilia har gjort starka, outplånliga avtryck för Erikshjälpens utveckling. Hennes färgstarka engagemang, kloka analys och samlande ledarskap i en sällsynt kombination har fört organisationen framåt. Vi är som kollegor och styrelse djupt tacksamma till henne och önskar henne allt gott i fortsättningen, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn.

Pressmeddelandet från Erikshjälpen