Följ mig under Almedalsveckan 2017

ALMEDALEN. Intressant nog är Almedalsveckan fortfarande lockande och relevant – även efter 35 år! Nästan alla år sedan 1982 har jag traskat i gränderna i Visby i en mängd olika roller. Nu är det dags igen. Och återigen är det rekordmånga arrangemang. Över 4 000!

Det jag uppskattar med veckan är alla möten, alla samtal och den kunskapssafari som du kan vara med om genom att gå runt på seminarier i alla tänkbara ämnen. Dessutom intressanta partiledartal. Allt detta gör Almedalsveckan till något alldeles unikt i Sverige.

Numera är jag inte i Almedalen som partipolitiker, utan främst som samtalsledare och debattör i bostadsfrågor. Många aktiviteter sker tillsammans med fastighetsbolaget Veidekke. Men det blir inte bara bostäder. I år gör jag också Almedalspremiär i min nya roll som ordförande för de rörelsedrivna folkhögskolorna.

Följ gärna min vecka på Twitter och Facebook!

Måndag 3 juli:

På måndag 3/7 kl 12.00 startar jag med att diskutera vilken roll folkbildningen spelar för unga som varken arbetar eller studerar. Gymnasieminister Anna Ekström m fl deltar. Plats: Högskolan, Sal E31.

Kl 13.00 på måndag presenterar Lennart Weiss, Linda Jonsson och jag en ny rapport om att Sverige är sämst i klassen när det gäller ambitionerna för en social bostadspolitik. Experter och politiker kommenterar rapporten. Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6, Utomhusträdgården.

Tisdag 4 juli:

På tisdag 4/7 kl 09.00 modererar jag ett spännande seminarium ”Ur miljösynpunkt – ska vi bygg i trä eller betong?” Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6, Spegelsalen

Senare på dagen blir det mycket infrastruktur.

Tisdag 4/7 kl 13.00 modererar jag seminariet ”Hur kan vi kan stärka de skandinaviska ländernas konkurrenskraft med hjälp av förbättrad infrastruktur?” och kl 15 bistår jag Lennart Weiss i att moderera seminariet ”Är innovativa lösningar svaret på infrastrukturens utmaningar?” Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6, Utomhusträdgården.

Onsdag 5 juli:

Onsdag 5/7 kl 08.30 deltar jag på ett HSB och Swedbank-seminarium om hur vi öppnar nya dörrar till bostadsmarknaden. Plats: Volters gränd 8.

Onsdag 5/7 kl 13.00 ger vi oss på den knepiga frågan om Sverige har en bobubbla och hur allvarlig hushållens skuldsättning är. Mia Odabas modererar och jag assisterar. Vi får bl.a. inledningar av vice riksbankschef Henry Ohlsson och bankföreningens vd Hans Lindberg. Plats: Clarion Hotell Wisby, Strandgatan 6, Spegelsalen.

Därefter, kl 14.45, får vi höra hur politikerna ställer sig till frågan: ”Alla vill mildra hushållens skuldsättning, men vem ska finansiera framtidens bostäder?” Jag är moderator och ska försöka få de ekonomisk-politiska talesmännen, bl.a. moderaternas Ulf Kristersson, att reda ut hur vi ska kunna bygga mycket om ingen får skuldsätta sig. Plats: Clarion Hotell Wisby, Strandgatan 6, Spegelsalen.

Torsdag 6 juli:

För min del avslutas moderatorsuppdragen på torsdag 6/7 kl 08.30 med seminariet ”Bygger vi för mycket?” Nu är byggandet på hög nivå, men frågan är om efterfrågan finns för alla nya dyra bostäder som byggs. Att behoven finns står klart. Men det hjälper ju inte om de som behöver en bostad inte har möjlighet att efterfråga nya hyres- och bostadsrätter. Plats: Clarion Hotell Wisby, Strandgatan 6, Spegelsalen

För övrigt rekommenderar jag starkt Super Tuesday. Veidekkes stora rallarsvingsdebatt kring fyra heta duellämnen. Tisdag kl 20.15. Plats: Clarion Hotell Wisby, Strandgatan 6, Utomhusträdgården.

 

Stefan Attefall

Lite glimtar från Almedalen 2016