Osäkerheten är förödande

DEBATT. Skatteförslag hotar bostadsbyggande! Det skriver Patrik Hall, Kjell Cederstrand och Stefan Attefall i en debattartikel i Dagens Industri. I fokus står den så kallade paketeringsutredningen, som debattörerna menar leder till en ”förödande osäkerhet”.

”Regeringen har sagt att paketeringsutredningens skatteförslag inte är aktuellt i höstbudgeten. Men det finns anledning att varna för den beskattningsiver som slår mot fastighetssektorn. Osäkerhet om skatteregler är det sista som bostadsbristens Sverige behöver”, skriver Heimstadens VD Patrik Hall, Veidekke Bostads finanschef Kjell Cederstrand och Stefan Attefall.

”Enligt våra beräkningar leder utredningens förslag till att en hyresrätt blir 5–10 procent dyrare att bygga. På de orter där alla kämpar för att pressa kostnaderna för att det överhuvudtaget ska kunna byggas hyresrätter blir en sådan pålaga det som stoppar många projekt.

Vad regeringen måste göra är att klart markera att förslaget hör hemma i papperskorgen. Så länge förslaget lever kommer det att leda till förödande osäkerhet som får stora konsekvenser för både nyproduktion och transaktioner. Vill vi ha fler bostäder byggda så är den osäkerhet som paketeringsutredningens förslag skapar det minsta Sverige behöver.”

Läs artikeln i sin helhet